Friss hírek

Könyvtár szabadság miatt zárva 2020.09.23.-2020.09.29.

  • PDF

Ünnepeljünk együtt! felhívással az Országos Könyvtári Napok 2020. október 5-11.

  • PDF

Könyvtári programok

 

2020. SZEPTEMBER 15. KEDD, 12:29

GÁL ANDORNÉ

 

Könyvtárunkban rendszeresen tartunk író-olvasó találkozókat, hamarosan megrendezésre kerülnek különböző programok a Könyvtárak az emberekért - Ünnepeljünk együtt! felhívással az Országos Könyvtári Napok 2020. október 5-11. közötti időszakban. Idén is ellátogat könyvtárunkba Kurucsai Szabolcs látássérült előadónk, aki az Árboc egyesület elnöke, tavaly november 27-én már tartott érzékenyítő előadást, a nagy érdeklődésre való tekintettel ismételten meghívtuk. https://www.promenad.hu/2020/09/12/erzekenyito-foglalkozast-tartottak-a-doci-konyvtarban/

Az Országos Könyvtári Napok keretén belül könyvtárunkban sor kerül ismeretterjesztő előadásokra, KönyvtárMozis vetítésekre és természetesen a népszerű kézműves foglalkozások sem maradhatnak el.

Új szolgáltatásként hamarosan elindul könyvtárunkban a Baba – Mama klub, mely azt a célt hivatott szolgálni, hogy már egészen pici kortól a gyermekek egy olyan kulturális közegben lehessenek bizonyos időközönként szülőkkel, nagyszülőkkel, ahol egy családias légkört teremtve lehetnek együtt a babák és a mamák vagy papák. Ahhoz, hogy egy ilyen klub létrejöhessen szükséges felmérni a helyi igényeket, ezért ötleteket és javaslatokat várunk, akár személyesen a könyvtárban, vagy e-mail címre (  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ), vagy a könyvtár facebook oldalán. Létrehozunk erre egy külön csoportot is a facebook oldalon, ahol bárki kapcsolódhat.

A könyvtár nyitvatartási ideje továbbra is korlátozott:

Szerda és péntek: 14:00 – 18:00

Szombat: 10:00 – 12:00

Szeptember 23-tól szeptember 30-ig szabadság miatt ZÁRVA lesz, melyről tájékoztatással leszünk.

Kölcsönzésre, helyben olvasásra továbbra is lehetőség van, fénymásolás, nyomtatás igénybe vehető. Számítógéphasználat egyelőre nem lehetséges, mivel egy légtérben van a kölcsönző helyiséggel.

Gál Andorné

könyvtáros

 

Forrás:

Dóci Hírhozó

Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban

  • PDF
Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban

Dóc Nyilvános Községi Könyvtár 2017-es évben csatlakozott a Csongrád Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR), ennek értelmében a Somogyi-könyvtár szolgáltató helye lett.

A KSZR-en belül a könyvtár szolgáltatásai kibővültek, színvonalas programok, rendezvények várják a helyi lakosokat. Nagyon jó kapcsolatot ápol a könyvtár a helyi általános iskolával és óvodával, évente négy rendezvény a Somogyi-könyvtár támogatásával valósul meg, melyre örömmel és nagy kíváncsisággal érkeznek a gyermekek, és minden egyes alkalommal újabb és újabb élményekkel gazdagodnak, kinyílik számukra a világ.

Hamarosan újabb rendezvényekre kerül sor az Országos Könyvtári Napok keretén belül, melyek közül legjobban Kurucsai Szabolcs előadását várják a tanulók és a pedagógusok.

Kurucsai Szabolcs az Árboc Egyesület elnöke, látássérült szakács, kávéspecialista és gyógymasszőr is egyben 2019. november 27-én már tartott érzékenyítő foglalkozást könyvtárunkban.

Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban 1https://www.promenad.hu/wp-content/uploads/2020/09/erzekenyito-foglalkozast-tartottak-a-doci-konyvtarban-2-255x300.jpg 255w" sizes="(max-width: 508px) 100vw, 508px" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle;">

A rendezvényre meghívtuk a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola felső tagozatos tanulóit, a MCSME dóci csoportját, szórólapokon is értesítve lett a helyi lakosság.

Kurucsai Szabolcs Elvis nevezetű társával, a fekete labrador vakvezető kutyával érkezett. Rendkívül élménydús programban volt részük a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Szabolcs bemutatta, hogyan közlekednek a látássérültek, milyen eszközök segítenek a tájékozódásban, hogyan olvasnak, a Braille írást ismertetve. Elmesélte hogyan élik a mindennapjaikat, munka és család mellett.

Az előadás második felében egy kötetlen, szabad interaktív foglalkozásra került sor, ahol minden résztvevő kipróbálhatta szemtakarókon keresztül milyen lehet tapintással, szaglással és a hallás segítségével érzékelni a körülöttünk lévő világot, mindezt játékos formában.

Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban 2https://www.promenad.hu/wp-content/uploads/2020/09/erzekenyito-foglalkozast-tartottak-a-doci-konyvtarban-3-223x300.jpg 223w" sizes="(max-width: 714px) 100vw, 714px" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle;">

Kurucsai Szabolcs előadásai során pozitív életszemléletével nem csak bemutatja, de egyben közelebb is hozza a látássérülteket látó társaikhoz, a másság elfogadására törekszik, nem sajnálni kell, hanem segíteni és egyben elfogadni sérült embertársainkat, hiszen az 1998-as esélyegyenlőségi törvény kimondja, hogy a sérült emberek is egyenjogú tagjai társadalmunknak.

Az érzékenyítő foglalkozásra napjainkban nagy szükség van, minél többen ismerjék meg és fogadják el a másságot, nekünk Kurucsai Szabolcs lehetővé tette, hogy betekintést nyerjünk a saját világukba.  Nagy köszönettel tartozunk a Somogyi-könyvtárnak, hogy megismerhettük Szabolcsot Elvis társával együtt, és azt is, hogy hamarosan újra találkozhatunk velük.

Forrás, fotók: Gál Andorné, könyvtáros

 Forrás : https://www.promenad.hu/2020/09/12/erzekenyito-foglalkozast-tartottak-a-doci-konyvtarban/?fbclid=IwAR0-22SUD5LspQTgolIvjj7CHibGDTyTetDl6YqdrGn3P_yHIr5Q5RyZYhY

 

Népszerű a KönyvtárMozi Dócon

  • PDF

A könyvtár 2017-ben csatlakozott a szegedi Somogyi-könyvtár KSZR szolgáltatásain belül a KönyvtárMozi programhoz, kezdetben a dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola tanulói számára tartottak vetítéseket, és azóta is minden évben az igényeiknek megfelelően kerülnek levetítésre különböző népmesék és ismeretterjesztő filmek.

A nyári táborok idején is kulturális programként fontosnak tartják a vetítéseket, melyekhez kézműves, készségfejlesztő, kreatív foglalkozások kapcsolódnak. Az idén a dóci óvodások számára is elkezdték a népmesék vetítését, előre egyeztetnek az óvodapedagógusokkal, milyen filmet szeretnék megtekinteni. A KönyvtárMozi így egyre népszerűbb Dóc településen, amely lehetővé teszi a kulturális alapú közösségszerveződést, már a legkisebbek számára is.

A KönyvtárMozi arra is lehetőséget ad, hogy a vetítéseket követően megismerjék a gyermekek a könyvtár különböző szolgáltatásait, felfedezhetik a gyermekkönyvtárban található mesekönyveket, lehetőség van közös játékra és kikapcsolódásra, mely élményt ad, egyben elindulnak az olvasóvá nevelés útján.

 
 Népszerű a Könyvtármozi Dócon 1
 
 
 

Egyenlő Bánásmód Hatóság SZEPTEMBERI ügyfélfogadása

  • PDF

Szegeden szeptemberben az alábbi napokon állnak a segítségre szorulók rendelkezésére az Egyenlő Bánásmód Hatóság emberei, akik telefonon és e-mailben is elérhetők.

Forduljon az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei ügyfélszolgálatához, ha neme,

életkora,
bőrszíne vagy nemzetisége,
vagyoni helyzete,
egészségi állapota,
szexuális irányultsága,
nemi identitása,
faji hovatartozása,
vallási, vagy világnézeti meggyőződése,
politikai vagy más véleménye,
anyanyelve,
fogyatékossága,
családi állapota,
anyasága vagy apasága,
vagy egyéb tulajdonsága miatt hátrányos megkülönböztetés éri!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladata a diszkriminációval okozott jogsértések kivizsgálása és megszüntetése.

Keresse fel dr. Kiss Éva egyenlőbánásmód-referens ügyfélfogadását:
06/30/275-2520, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Senior Center – Idősek Közösségi Központja:
6721 Szeged, Eszperantó u. 1., tel: 06/62/648-132

2020. szeptember 3-án, csütörtökön 9-13 óra között

SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete:
6722 Szeged, Bartók Béla tér 4., 18-as kapucsengő, tel: 06/70/377 5720

2020. szeptember 10-én, csütörtökön 9-13 óra között

2020. szeptember 24-én, csütörtökön 9-13 óra között

A járási ügyfélfogadás helyszíne és időpontja:
Szociális Központ és Gyermekjóléti Szolgálat

6760 Kistelek, Tisza u. 1., tel: 06/62/259-440

2020. szeptember 15-én, kedden 10-14 óra között

Az egyenlő bánásmód – mindenkit megillet!

 

 

Elérhetőségek

Dóc Község Önkormányzat

Cím: 6766 Dóc Alkotmány u. 17.

 

Tel.: 0662/570-005 

       0662/570-006

E-mail: onkormanyzat@dockozseg.hu

Dóci Ügyfélszolgálati Iroda

Ügyfélfogadás
Hétfő 8-12
Kedd 8-12
Szerda 13-17
Csütörtök 8-12
Péntek Nincs

 

Telefonszám: 62/570-005

                      62/570-006