Friss hírek

Dóc Könyvtár, Információs és Közösségi Hely (Kormányrendelet betartása)

  • PDF
 
Kedves Olvasók!
 
Könyvtárunkban is be kell tartani a kormányrendeletben foglaltakat.
Kézfertőtlenítés, maszk használata, az előírt távolság betartása.
 
Tisztelettel:
 
A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „TARTSON 1,5 M-ES TÁVOLSÁGOT! KONYVTAR SOMOGY SK Library 2020. SZEPTEMBER 21-TŐL A SOMOGYI-KÖNYVTÁR KÖZPONTI ÉPÜLETÉBEN ÉS ÖSSZES FIÓKKÖNYVTARÁBAN BIZTOSITUNK KÉZFERTŐTLENÍTŐT! KÖTELEZŐ MASZK HASZNÁLATA MASZK HASZNÁLATA KÖTELEZŐ ÉVES KOR FELETT! A FELNŐTTEKNEK ÉSASEV FELETTI GYEREKEKNEK. SK VÁROSI ÉS MEGYEI KÖNYVTÁR SOMOGYI KAROLY SZEGED”
 
 
 
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet értelmében 6 éves kor felett könyvtárainkban kötelező a maszk használata!
Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Somogyi-könyvtár Petőfi-telepi fiókkönyvtára
Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtára
Tápai Fiókkönyvtár
Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtára
Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtára
Somogyi-könyvtár Francia Utcai Fiókkönyvtára
r
Somogyi-könyvtár Klebelsberg-telepi fiókkönyvtára
Somogyi-könyvtár Móra utcai Fiókkönyvtára
Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára
Somogyi-könyvtár Rókusi fiókkönyvtára
Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubja

Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban

  • PDF
Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban

Dóc Nyilvános Községi Könyvtár 2017-es évben csatlakozott a Csongrád Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR), ennek értelmében a Somogyi-könyvtár szolgáltató helye lett.

A KSZR-en belül a könyvtár szolgáltatásai kibővültek, színvonalas programok, rendezvények várják a helyi lakosokat. Nagyon jó kapcsolatot ápol a könyvtár a helyi általános iskolával és óvodával, évente négy rendezvény a Somogyi-könyvtár támogatásával valósul meg, melyre örömmel és nagy kíváncsisággal érkeznek a gyermekek, és minden egyes alkalommal újabb és újabb élményekkel gazdagodnak, kinyílik számukra a világ.

Hamarosan újabb rendezvényekre kerül sor az Országos Könyvtári Napok keretén belül, melyek közül legjobban Kurucsai Szabolcs előadását várják a tanulók és a pedagógusok.

Kurucsai Szabolcs az Árboc Egyesület elnöke, látássérült szakács, kávéspecialista és gyógymasszőr is egyben 2019. november 27-én már tartott érzékenyítő foglalkozást könyvtárunkban.

Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban 1https://www.promenad.hu/wp-content/uploads/2020/09/erzekenyito-foglalkozast-tartottak-a-doci-konyvtarban-2-255x300.jpg 255w" sizes="(max-width: 508px) 100vw, 508px" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle;">

A rendezvényre meghívtuk a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola felső tagozatos tanulóit, a MCSME dóci csoportját, szórólapokon is értesítve lett a helyi lakosság.

Kurucsai Szabolcs Elvis nevezetű társával, a fekete labrador vakvezető kutyával érkezett. Rendkívül élménydús programban volt részük a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Szabolcs bemutatta, hogyan közlekednek a látássérültek, milyen eszközök segítenek a tájékozódásban, hogyan olvasnak, a Braille írást ismertetve. Elmesélte hogyan élik a mindennapjaikat, munka és család mellett.

Az előadás második felében egy kötetlen, szabad interaktív foglalkozásra került sor, ahol minden résztvevő kipróbálhatta szemtakarókon keresztül milyen lehet tapintással, szaglással és a hallás segítségével érzékelni a körülöttünk lévő világot, mindezt játékos formában.

Érzékenyítő foglalkozást tartottak a dóci könyvtárban 2https://www.promenad.hu/wp-content/uploads/2020/09/erzekenyito-foglalkozast-tartottak-a-doci-konyvtarban-3-223x300.jpg 223w" sizes="(max-width: 714px) 100vw, 714px" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle;">

Kurucsai Szabolcs előadásai során pozitív életszemléletével nem csak bemutatja, de egyben közelebb is hozza a látássérülteket látó társaikhoz, a másság elfogadására törekszik, nem sajnálni kell, hanem segíteni és egyben elfogadni sérült embertársainkat, hiszen az 1998-as esélyegyenlőségi törvény kimondja, hogy a sérült emberek is egyenjogú tagjai társadalmunknak.

Az érzékenyítő foglalkozásra napjainkban nagy szükség van, minél többen ismerjék meg és fogadják el a másságot, nekünk Kurucsai Szabolcs lehetővé tette, hogy betekintést nyerjünk a saját világukba.  Nagy köszönettel tartozunk a Somogyi-könyvtárnak, hogy megismerhettük Szabolcsot Elvis társával együtt, és azt is, hogy hamarosan újra találkozhatunk velük.

Forrás, fotók: Gál Andorné, könyvtáros

 Forrás : https://www.promenad.hu/2020/09/12/erzekenyito-foglalkozast-tartottak-a-doci-konyvtarban/?fbclid=IwAR0-22SUD5LspQTgolIvjj7CHibGDTyTetDl6YqdrGn3P_yHIr5Q5RyZYhY

 

Népszerű a KönyvtárMozi Dócon

  • PDF

A könyvtár 2017-ben csatlakozott a szegedi Somogyi-könyvtár KSZR szolgáltatásain belül a KönyvtárMozi programhoz, kezdetben a dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola tanulói számára tartottak vetítéseket, és azóta is minden évben az igényeiknek megfelelően kerülnek levetítésre különböző népmesék és ismeretterjesztő filmek.

A nyári táborok idején is kulturális programként fontosnak tartják a vetítéseket, melyekhez kézműves, készségfejlesztő, kreatív foglalkozások kapcsolódnak. Az idén a dóci óvodások számára is elkezdték a népmesék vetítését, előre egyeztetnek az óvodapedagógusokkal, milyen filmet szeretnék megtekinteni. A KönyvtárMozi így egyre népszerűbb Dóc településen, amely lehetővé teszi a kulturális alapú közösségszerveződést, már a legkisebbek számára is.

A KönyvtárMozi arra is lehetőséget ad, hogy a vetítéseket követően megismerjék a gyermekek a könyvtár különböző szolgáltatásait, felfedezhetik a gyermekkönyvtárban található mesekönyveket, lehetőség van közös játékra és kikapcsolódásra, mely élményt ad, egyben elindulnak az olvasóvá nevelés útján.

 
 Népszerű a Könyvtármozi Dócon 1
 
 
 

Tájékoztatás a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendeltetésszerű használatával kapcsolatban

  • PDF

Tájékoztatás a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendeltetésszerű használatával kapcsolatban

Speciális tartalékos katonai szolgálat

  • PDF

Speciális tartalékos katonai szolgálat 

6 hónapos speciális tartalékos kiképzést indít a Magyar Honvédség.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5w3gZI4MnTw&feature=emb_logo

 

 

Elérhetőségek

Dóc Község Önkormányzat

Cím: 6766 Dóc Alkotmány u. 17.

 

Tel.: 0662/570-005 

       0662/570-006

E-mail: onkormanyzat@dockozseg.hu

Dóci Ügyfélszolgálati Iroda

Ügyfélfogadás
Hétfő 8-12
Kedd 8-12
Szerda 13-17
Csütörtök 8-12
Péntek Nincs

 

Telefonszám: 62/570-005

                      62/570-006