Friss hírek

Telefonszám változás!

  • PDF

A virtuális országjárás első állomása: Csongrád megye könyvtárai a járvány idején

  • PDF

A virtuális országjárás első állomása: Csongrád megye könyvtárai a járvány idején

Az alábbi cikk a virtuális országjárásunk első állomása.

Tíz könyvtár, köztük Csongrád megye legnagyobb intézményei (Somogyi Könyvtár, Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára), egy kisebb felsőoktatási, négy községi és három városi könyvtár válaszoltak a kérdőíves megkeresésünkre. Valamennyi könyvtár kulcsfontosságúnak tartja, hogy a járvány miatti bezárás idején is megmaradjon a kapcsolat a használókkal, ezért erősítették a jelenlétüket a közösségi médiában és az intézményük honlapján. A megye meghatározó intézményei igyekeznek a programjaikat online térben is megvalósítani, bár nem mindenre találták meg a megoldást.

A szatymazi könyvtár minden napra egy mese szolgáltatása elsősorban a gyerekeket, a minden napra egy vers pedig a felnőtteket célozza. Az otthon maradó gyerekekkel, családokkal való élő kapcsolatot szintén meséléssel és online rendezvényekkel igyekeznek megőrizni a Dóci Könyvtári, Információs és Közösségi Térben is. A Szegedi Tudományegyetem könyvtárában az egyébként is erős online szolgáltatásokat igyekeztek előtérbe helyezni. A repozitóriumok, az adatbázisok, a bibliometriai szolgáltatások továbbra is elérhetők.

A fenntartók a megszokottaktól radikálisan eltérő új feladatokat is adtak a megyében működő intézményeknek. Két községi könyvtár is beszámolt arról, hogy az önkormányzat által az időseknek biztosított szájmaszkok előállításában, borítékolásában és szétosztásában is kérték a könyvtárosok segítségét. Egy kisvárosi könyvtárban pedig a helyi egészségügyi, szociális és közigazgatási területen dolgozók gyerekeinek a felügyeletére, a szabadidős elfoglaltságaiknak a biztosítására, valamint a diákok digitális oktatásban való segítésére kérték a könyvtárakat.

A problémákra gyógyírt a mielőbbi nyitás jelentené, de úgy tűnik, hogy erre nem lesz mód a következő hetekben. Az intézményvezetőket azonban foglalkoztatja a kérdés. Az újbóli kinyitás kapcsán a nagyobb intézmények jellemzően a költségvetési helyzetük rosszabbra fordulása és a pályázati projektekben vállalt kötelezettségeik teljesítése; a kisebb könyvtárak inkább a használóik visszaszerzése, az elmaradt rendezvények pótlása és a közösségek újraszervezése miatt aggodalmaskodnak.

500

Dóci Könyvtári, Információs és Közösségi Tér

Interjú

Interjú Gál Andornéval, a Dóci Könyvtári, Információs és Közösségi Hely vezetőjével.

Van-e igényük az embereknek ebben a helyzetben a könyvtári szolgáltatásokra?

  • Tapasztalatom alapján, magát azt a tényt, hogy a könyvtárat be kellett záratni, az olvasók tudomásul vették, viszont az információ- és a tartalomszolgáltatás iránti érdeklődés csak fokozatosan indult meg. Egyre többen és többen reagálnak azokra a tartalmakra, amelyeket a könyvtár honlapján, a közösségi oldalakon, csoportokban teszek közzé.

Az újonnan bevezetett vagy átalakított szolgáltatásaik közül melyek bizonyultak a legnépszerűbbeknek?

  • Számos szolgáltatást távoli formában valósítunk meg. Népszerű az online meseolvasás, a videón keresztül közvetített papírszínházas program, az online filmvetítés és vannak online kézműves programjaink is.

Mennyire alakította át a vírushelyzet a könyvtárosok mindennapjait?

  • Az otthoni munkavégzésre való átállást rugalmasan kezeltük, de természetesen hiányzik a könyvtár, hiányoznak az olvasók, de próbálom a lelket tartani bennük, hogy a könyvtári szolgáltatások nem maradtak el, csak átalakultak virtuális könyvtárakká, az online  kommunikáció lépett előtérbe.

Hogyan tudják olvasóikkal megőrizni a kapcsolatot, esetleg erősíteni az elköteleződésüket a könyvtár irányába?

  • A könyvtár iránti elköteleződés nagyon fontos. Szükségesnek tartom ebben a rendkívüli helyzetben is, hogy olyan közösségi csoportokat hozzunk létre, ahol együtt lehetnek a könyvtárosok, pedagógusok, maguk az olvasók. Itt tudjuk egymást ösztönözni, motiválni, megerősíteni, hogy jól haladunk (nincs információveszteség), továbbra is élnek a könyvtári szolgáltatások. Nagyon sok dokumentumot tettek ingyenesen elérhetővé, erősödtek a könyvtárakkal való online kapcsolatok, megkeresések, tapasztalatcserék, mind megyei és mind országos szinten, ez a könyvtári szakma minőségét tükrözi az összefogásban, a kölcsönös együttműködésben és a tartalomszolgáltatásban.

Köszönjük!

 https://ki.oszk.hu/hir/kutatasi-es-szervezetfejlesztesi-osztaly/virtualis-orszagjaras-elso-allomasa-csongrad-megye?fbclid=IwAR1uAVyyKaS64tcie7cbY8OZfiwIRvVkBegygmmydW_UeIRZ3Pe0_ydfcR8

Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyelete

  • PDF

Közlemény

Magyarország Kormánya a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletével a COVID-19 (vuhani koronavírus) kapcsán az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítására, Magyarország egész területére vészhelyzetet hirdetett ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Minisztere, Prof. Dr. Kásler Miklós utasítást (a továbbiakban: miniszteri utasítás) adott ki valamennyi egészségügyi intézményre vonatkozóan, hogy 2020. március 16-tól 65 év feletti egészségügyi dolgozók nem vehetnek részt közvetlen betegérintkezéssel járó munkafolyamatokban.

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyelete (a továbbiakban: Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyelet), mint egészségügyi szolgáltató szintén kötelezett a miniszteri utasítás betartására. A Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatokat ellátó házi gyermekorvosok többsége 65 év feletti egészségügyi dolgozó.

A Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatok zavartalan ellátása érdekében azonnali kijelölést kértem a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályától. A Járási Tisztifőorvos a határozatában, a Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatokat ellátására 2020. március 23-án 16.00 órától a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központját (6720 Szeged, Korányi fasor 14-15.) jelölte ki.

Fentiekre tekintettel a Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatokat 2020. március 23-án (hétfőn) 16.00 órától a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyelete (6720 Szeged, Szilágyi u. 7.) helyett, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ (6720 Szeged, Korányi fasor 14-15. - Árvízi Emlékmű) látja el.

Biztonságos online ügyintézés a helyi önkormányzatoknál

  • PDF

Elérhetőségek

Dóc Község Önkormányzat

Cím: 6766 Dóc Alkotmány u. 17.

 

Tel.: 0662/570-005 

       0662/570-006

E-mail: onkormanyzat@dockozseg.hu

Dóci Ügyfélszolgálati Iroda

Ügyfélfogadás
Hétfő 8-12
Kedd 8-12
Szerda 13-17
Csütörtök 8-12
Péntek Nincs

 

Telefonszám: 62/570-005

                      62/570-006